Štampa

Kompaktni gradski model s novim motorom i transmisijom s duplim kvačilom bez premca u svojoj klasi.

Druga generacija „smart forfora“ nastavlja da osvaja tržište, a odnedavno i u turbo ritmu. Kompaktni hečbek je dobio novi benzinski motor s turbopunjačem i 90 KS, kao i automatski menjač sa šest brzina.

Novi „forfor“ nasledio je prvu generaciju, koja se proizvodila od 2004. do 2006. godine, a deli platformu s „reno tvingom“. Predstavlja logičnu dopunu modela „fortu“ („za dvoje“) i s produženjem ima oko 3,5 metara. U skladu s nazivom („forfor“ znači „za četvoro“) u njega mogu da se smeste četiri odrasle osobe. Istina, problem može nastati ako na zadnjoj klupi sede natprosečno visoki putnici, pa će zbog mesta za noge morati da se podese prednja sedišta. „Forfor“ je, osim zadnjih vrata, dobio i klasična hečbek peta vrata iz jednog dela, dok su na verziji „fortu“ ona dvostruka. Inače, zapremina prtljažnika kreće se od 185 do 975 litara sa oborenim sedištima.

Ono što nas je najviše impresioniralo tokom test vožnje bio je izuzetni turbobenzinac zapremine 0,9 litara, aluminijumski trocilindraš koji oslobađa odličnih 90 „konja“ i 135 Nm. Veoma je živahan i „smart forfor“ pretvara u zabavu na točkovima. Odličan utisak ostavio je i „DCT tvinamik“, automatski menjač s dvostrukim kvačilom, koji radi glatko i precizno. Prosečna potrošnja na testu se zbog žustrije vožnje kretala oko 5,7 litara.

Ubedljivo je i ponašanje tokom vožnje, a izdvajamo stabilnost i način na koji „forfor“ savladava krivine. Izolacija je odlična, upravljanje precizno, a prelasci preko neravnina prijatni i lišeni poskakivanja. I osećaj u kabini je izuzetan. Dominiraju odličan volan, vesele boje, dobri materijali i stilska rešenja komponenti.

Za klasu iznad
VRHUNSKA OPREMA

Proizvođač je otišao korak dalje i kad je o opremi reč, pa se tako „forfor“ može dobiti i s naprednim bezbednosnim sistemima kao što su sistem upozorenja na čeoni sudar ili sistem za upozorenje prilikom izlaska iz kolovozne trake. Hvalimo i sistem za intervenciju prilikom iznenadnih udara vetra, koji uliva sigurnost tokom vožnje. Na raspolaganju je i odlični info zabavni sistem s „mirorlink“ tehnologijom, pomoću kojeg se sadržaji pametnog telefona prikazuju na velikom ekranu osetljivom na dodir.

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više