Štampa

Zamislite da nikada ne morate da stanete kako biste napunili svoj automobil tokom dugačkog putovanja. Upravo je ovo projekat koji engleski putari planiraju za vozače električnih automobila koji bi u skorijoj budućnosti mogli da voze po specijalnoj traci auto-puta koja bi tokom vožnje punila baterije ekoloških automobila.

Automobili bi bili opremljeni tehnologijom za bežično punjenje baterija, a ispod puta po kome bi se kretali bi bila ugrađena oprema za stvaranje elektromagnetnog polja.

Testovi ove tehnologije će trajati 18 meseci pre nego što se donese odluka da se projekat premesti na javne puteve.

Ovo nije prvi put da se razmatra ova tehnologija: 2013. je grad Gumi u Južnoj Koreji u rad pustio 12km dugu deonicu puta koji omogućava autobusima da pune svoje baterije električnom energijom.

"Nove tehnologije prevoznih sredstava napreduju vleikim tempom, a mi smo posvećeni ostvarivanju niskih emisija štetnih gasova na putevima u Engleskoj", rekao je inženjer nacionalne kompanije "Highways England" Majk Vilson.

"Prvi testovi na zatvorenim putevima će pružiti plan po kome će se graditi održiva mreža puteva u Engleskoj koja će otvoriti nove mogućnosti za uspešno poslovanje po zemlji", zaključio je Vilson.

Kompanija "Highways England" planira da uloži oko 500 miliona funti u ovaj projekat u narednih pet godina.

Izvor: blic.rs

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više