Štampa

Oštećenja na kolovozu, koja često nazivamo i "udarnim rupama", postala su noćna mora svakog vozača u Srbiji, ali izgleda da se sa ovim problemom susreću i vlasnici automobila u drugim zemljama Evrope.

Tako se, na primer, vlastima u Velikoj Britaniji u proseku na svakih 17 minuta prijavi jedno oštećenje automobila izazvano rupom na putu. Pri tome, prosečna šteta na vozilu iznosi oko 500 evra.

U 2011. u čitavoj Evropi registrovano je oko 20 miliona "udarnih rupa" na putevima, a samo polovina je sanirana, uz troškove koji se procenjiju na preko 1,2 milijarde evra.

Dok se ne pronađe način da se spreči stvaranje oštećenja na kolovozu ili da se ona u potpunosti i što brže saniraju, Ford radi na rešenju koje bi smanjilo rizik od naletanja automobila na rupe. Ideja je da se pomoću virtuelne mape postojećih "udarnih rupa" vozač na vreme upozori da se ispred njega nalazi jedno takvo oštećenje, kako bi ga izbegao.

Mapa će funkcionisati u realnom vremenu, što znači da će se nove rupe unositi u bazu čim se primete. Osim toga, vozač će na displeju multimedijalnog sistema u automobilu dobijati i informacije o tome koliko je određena rupa opasna i na koji način može da je izbegne (na primer, zaobilaženjem levo ili desno).

"Virtuelna mapa rupa beležiće postojanje oštećenja čim ono nastane, tako da će vozači gotovo istovremeno imati podatke o tome gde se rupa nalazi", kaže Uve Hofman, koji u Fordu razvija ovaj sistem.

Ford mapiranje rupa

"Naša vozila već poseduju senzore koji mogu da detektuju 'udarne rupe', a sada radimo na tome da ovu tehnologiju unapredimo i podignemo na viši nivo", objašnjava on.

Naime, Ford je početkom 2016. predstavio tehnologiju za otkrivanje rupa na kolovozu i smanjenje rizika od oštećenja kada vozilo pređe preko nje.

Tako su pojedini modeli Forda, kao što su Mondeo, S-Max i Galaxy opremljeni senzorima koji su povezani sa sistemom oslanjanja. Kada senzor detektuju rupu, sistem u deliću sekunde prilagođava ogibljenje kako bi se kontakt točka sa udarnom rupom minimizovao, sprečila oštećenja na automobilu i neprijatnosti koje osećaju putnici pri udaru.

Postojeći senzori sada će biti upotrebljeni za mapiranje "udarnih rupa".

Izvor: b92.net

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više