Štampa
Sneg nije ono NAJGORE: Ovo je najveća opasnost!

Uslovi za vožnju tokom snežnih zimskih dana znatno su otežani. Vidljivost je često smanjena, a kolovozi su vlažni i klizavi, međutim, naslage snega nisu najveća opasnost za vozače i njihova vozila.

Jog gori je takozvani crni led - poledica koja je izuzetno opasna jer je vozačima potpuno nevidljiva na prvi pogled. Reč je o tankom i providnom sloju leda koji nastaje zbog sloja vode koja se zadržava na putu, te se zamrzava kada zavladaju niske temperature i kada nema sunca koje bi zagrejalo puteve. Najčešća je upravo na delovima saobraćajnica na kojima nema mnogo sunčeve svetlosti i koje nisu naročito prometne, kao što su mostovi i putevi ispod nadvožnjaka, a može da predstavlja opasnost i za najiskusnije vozače.

Crni led ne možete ni da primetite iz automobila, ali postoje saveti za vožnju u ovom periodu koji mogu da vam pomognu da izbegnete ono najgore.

Pre svega, važno je izbegavati naglo kočenje i menjanje pravca. Ako naiđete na poledicu, volan držite pravo i ne pritiskajte kočnicu, jer to može da dovede do klizanja vozila. Umesto toga, bolje je da usporavate popuštanjem gasa.

Takođe se preporučuje da vozači obavezno drže veću distancu u odnosu na vozilo ispred njih, da bi mogli pravovremeno da se zaustave ukoliko to bude potrebno.

Ukoliko vam se desi da zadnji deo automobila počne da klizi levo ili desno, napravite lagani okret volana u istom pravcu.

U slučaju da automobil krene van puta, pokušajte da ga usmerite u prazno polje ili paperjast sneg, kako bi šteta bila što manja.

Naravno, neizostavno je da pre vožnje proverite zimske pneumatike, kao i da vozite polao i sa upaljenim svetlima. Tokom vožnje u otežanim uslovima nemojte koristiti telefon ili radio, koji bi vam odvlačili pažnju.

Izvor:Srbijadanas.com

 

 

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više