Štampa
Prodaje se jedan od najlepših automobila na svetu

Francuska auto-industrija iznedrila je neke od najlepše dizajniranih modela automobila, a Citroën DS Decapotable (kabriolet) u samom je vrhu te liste.

Kada je 1955. Citroen lansirao popularnu "ajkulu", svet je bio zadivljen njenim dizajnom.

U vreme dok su u prodaji i dalje bili mnogi mehanički i stilski zastareli modeli, nastali još pre Drugog svetskog rata, izgledalo je kao da je Citroën DS stigao pravo iz budućnosti.

Uz određene stilske modifikacije, ovaj automobil se izrađivao do 1975, a za 20 godina sa proizvodnih traka sišlo je 1,5 miliona "ajkula".

Međutim, samo njih 1.365 bili su kabrioleti, poput primerka sa fotografija.

Model koji je imao oznaku DS Decapotable za Citroën je izrađivao specijalizovani francuski proizvođač automobilskih karoserija, Henri Chapron.

Između ostalog, kabriolet se od standardne verzije razlikovao i po tome što je imao samo 2 vrata i nešto drugačiji zadnji deo.

Imajući u vidu mali broj proizvedenih automobila i protok godina, jasno je da su kabriolet verzije "ajkule" danas veoma retke, a još su ređi dobro očuvani primerci. Jedan od takvih je i ovaj DS Decapotable iz 1969.

Automobil je proteklih 50-ak godina uglavnom bio kod vlasnika u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a potpuno je restauriran u Nemačkoj.

Uz to, dobio je i noviji motor 1983.

Prodavac tvrdi da je u automobil uloženo preko 85.000 evra da bi se doveo u sadašnje stanje. Koliko će novca za njega izbrojati budući vlasnik znaće se nakon aukcije koja se u maju održava u Monaku.

Poređenja radi, pre nekoliko godina jedan Citroën DS Decapotable prodavao se u Holandiji za 155.000 evra.

Da ovaj automobil spada među najlepše ikada napravljene, potvrđuje anketa koju je svojevremeno sproveo Classic & Sports Carmagazine, u kojoj je 20 vodećih svetskih auto-dizajnera (među kojima su bili Giorgetto Giugiaro, Ian Callum i Leonardo Fioravanti) izglasalo "ajkulu" kabriolet za najlepše oblikovan auto.

Izvor:b92.net

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više