Facebook-u
Twitter-u
Svaki Srbin koji pogine u saobra─çajnoj nesre─çi vredi 478.000 evra

Pored nemerljivih ljudskih ┼żrtava, saobra─çajne nesre─çe prouzrokuju i ogroman materijalni gubitak. Vujani─ç: Toliko osoba doprinese porezima, ra─Źunaju se tro┼íkovi ┼íkolovanja...

U SRBIJI je pro┼íle godine u saobra─çanim nesre─çama poginulo 546 ljudi! Iako je to, bar u na┼íim krajevima nepopularno, ta crna cifra mo┼że da se, po va┼że─çim metodologijama iska┼że i u nov─Źanom iznosu. Prema na┼íim standardima, dr┼żavu bi ovaj nesre─çni bilans ko┼ítao oko 250 miliona evra, a po evropskim vi┼íe od 1,6 milijardi evra!

- Veoma je te┼íko govoriti o tome jer je svakako, svaki ljudski ┼żivot neprocenjiv - ka┼że, za "Novosti", profesor dr Milan Vujani─ç.

Svaka dr┼żava, me─Ĺutim, mora da ukalkuli┼íe sve aspekte saobra─çajnih nesre─ça, da sve izvaga da bi, u okviru svojih mogu─çnosti, mogla da predupredi i smanji broj nezgoda. Tako su na┼íe nadle┼żne instutucije donele plan smanjenja broja nesre─ça, me─Ĺu kojima je i cilj da 2020. nijedno dete ne strada na na┼íim drumovima, a sve to iziskuje i ogromna sredstva.

- Svaki ulo┼żen dinar je izuzetno zna─Źajan i spasavanje svakog ljudskog ┼żivota je nemerljivo - ka┼że profesor dr Milan Vujani─ç, vode─çi na┼í stru─Źnjak iz ove oblasti. - Ali ma koliko to izgledalo nepopularno, nehumano, ta─Źno je izra─Źunato i koliko ko┼íta gubitak svakog ─Źoveka.

Profesor Vujani─ç ka┼że da postoji precizna ra─Źunica koliko ko┼íta gubitak svakog ┼żivota u saobra─çajnim nesre─çama. Kod nas je ta cifra 478.000 evra, dok je u zemljama Evrope po starom sistemu donedavno bila oko 1,3 miliona evra, a po novim prora─Źunima, sveobuhvatnijoj metodoligiji, 3,2 miliona evra!

- Nisu oni nehumaniji od nas - ka┼że profesor. - Jednostavno, oni poku┼íavaju da poka┼żu koliko sve to ko┼íta jedno dru┼ítvo. Ni oni jasno ne tvrde da ljudski ┼żivot ima cenu, i tu moramo da se razumemo.

* To bi zna─Źilo da je Srbija pro┼íle godine, kada je nastradalo 546 lica, izgubila i oko 270 miliona evra. Kad bismo ra─Źunali po evropskim kriterijumima ta cifra bi iznosila basnoslovnih 1,6 milijardi evra. Kako se dolazi do tih prora─Źuna?

- Na┼żalost, ljudski ┼żivot nema cenu ali se ra─Źuna koliko je ulo┼żeno u ┼íkolovanje, zdravstvenu za┼ítitu, koliko bi ta osoba doprinela dru┼ítvu kroz poreze, pla─çanje penzijskog, zdravstvenog osiguranja, kroz to koliko bi doprineo radom, podizanjem dece i sli─Źno. To su takozvani "tro┼íkovi u senci".

* Sve ovo se radi da bi se "opravdalo" ulaganje u bezbednost u saobra─çaju?

- Amerikanci su, na primer, izra─Źunali da mu┼íko dete od 10 godina koje, na┼żalost, izgubi ┼żivot, dr┼żavu ko┼íta 110.000 dolara, a ┼żensko 70.000. Za┼íto, ne znam, ali tako je - ka┼że dr Vujani─ç.

* Ono ┼íto je, tako─Ĺe, bar za na┼íe pojmove nezamislivo jeste da, na primer, slabije obrazovan ─Źovek "ko┼íta" vi┼íestruko manje od doktora nauka.

- Ponavljam da je sa na┼íim sistemom vrednosti ovo te┼íko prihvatiti, ali tako razvijene zemlje ra─Źunaju. Oni ─Źak izra─Źunaju koliko ko┼íta izdr┼żavanje kazne lica koje je odgovorno za udes, kolike su plate ─Źuvara zatvora, dnevnice. Koliko ko┼íta uvi─Ĺaj, ve┼íta─Źenje. Tu su tro┼íkovi automobila i sli─Źno, najmanji, skoro bezna─Źajni u celoj sumi.

* Jasno je da postoji cilj ovakvog ra─Źunanja?

- U Srbiji smo od 1.274 poginula 2000. godine uspeli da raznim merama smanjimo taj broj na 500-600 poginulih. Sve to zahteva i znatna materijalna sredstva. Kako ih obezbediti, kako do njih do─çi je druga tema. Ali, pogledajte slu─Źaj iz jedne razvijene dr┼żave koja, na primer, na nekom delu puta ima 200-300 poginulih godi┼ínje, i to ih ko┼íta 600 miliona evra. Oni onda ka┼żu da bi izgradnja nove saobra─çajnice, obilaznice, nadvo┼żnjaka, tunela, ko┼ítala 500 miliona ali da bi se sa─Źuvali mnogobrojni ┼żivoti. I odmah rade. To je poenta svega - zaklju─Źuje profesor dr Milan Vujani─ç.

PUNjENjE BUD┼żETA

SVAKA dr┼żava izdvaja planiranjem u bud┼żetu sredstva za unapre─Ĺenje bezbednosti saobra─çaja. Te┼íko je izmeriti koliko se godi┼ínje novca slije za ovu namenu jer i ulaganje u putnu infrastrukturu, na primer, zna─Źi ulaganje u bezbednost.

Veoma je bitno i finansiranje lokalnih samouprava jer 90 odsto ljudi pogine u svojim sredinama u saobra─çajnim nesre─çama.

Naš zakon o bezbednosti saobraćaja trenutno od svake kazne naplaćene na nekoj teritoriji toj samoupravi prebacuje 30 odsto sredstava. U Republici Srpskoj se uzima jedan odsto bruto od svakog iznosa polise auto-osiguranja.

U Srbiji je to prošle godine iznosilo oko 14,65 miliona evra, a u Republici Srpskoj oko 550.000 evra.

Izvor: novosti.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mi┼íljenja kojima se podsti─Źe diskriminacija, mr┼żnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etni─Źkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem u─Źinjeno krivi─Źno delo.

Komentari koji sadr┼że govor mr┼żnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne gre┼íke ili na uredjiva─Źku politiku kaskooriguranje.info takodje ne─çe biti objavljeni.

Sadr┼żaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, ve─ç samo autora komentara!

Va┼íe sugestije ili primedbe mo┼żete da po┼íaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
26┬░C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 3 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 9 km/h
2024-06-28
29┬░C
2024-06-29
32┬░C
2024-06-30
35┬░C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo pobolj┼íali Va┼íe korisni─Źko iskustvo. Saznajte vi┼íe