Štampa

Kasko osiguranje obuhvata pokriće šteta na motornom vozilu prouzrokovanih za vreme vožnje, u mirovanju ili na parkiralištu. (Već tzv. Male štete na autu su prilično skupe, a svaka saobraćajna nezgoda znači i finansijski udarac. Kasko osiguranje nudi pokrivanje šteta za sve te slučajeve i druge neprijatnosti.) Najčešće važi  za karoseriju, stakla i krađu, a ne obuhvata akumulator i pneumatike. Uz doplatu, uz kasko osiguranje vozila možete osigurati i dodatnu opremu, prtljag, robe, alat i druge stvari u vozilu.

Osnovno auto-kasko osiguranje obezbeđuje zaštitu (nadoknadu) usled (od) rizika kao što su:

Najčešće možete birati, i ugovoriti puno kasko osiguranje bez franšize (učešća u šteti)  ili puno kasko osiguranje s odbitnom franšizom, kod kojeg osiguranik učestvuje u šteti do ugovorenog iznosa - uz nižu premiju osiguranja.

Kasko možete ugovoriti sa sledećim rokovima trajanja:

 Vozila za koja se može zaključiti kasko osiguranje su razvrstana u  grupe: putnički automobili, teretna vozila, autobusi, vučna vozila, specijalna motorna vozila, priključna vozila, motorna vozila inostrane registracije, vozila na popravci, radna vozila i šinska vozila. Pri tome se propisuju posebni uslovi i cene osiguranja u zavisnosti od osiguravajuće kuće.

Veoma bitna informacija je i teritorijalno važenje osiguranja. Najčešće Kasko osiguranje sklopljeno u Republici Srbiji važi na teritoriji Republike, kao i u celoj Evropi.

 

PROCEDURA ZA ZAKLJUČIVANJE AUTO-KASKA

 

  1. Prvi korak je izrada informativne ponude u odabranoj osiguravajućoj kući. Neophodno je poneti ličnu kartu, kao i saobraćajnu dozvolu. Na osnovu ponude, zaključujete ugovor o Kasko osiguranju.
  2. Sledi fotografisanje Vašeg vozila.
  3. Nakon toga, sledi kontrola i prihvatanje rizika, i vaša polisa je spremna.

 

Savet plus:

Pripremite vozilo za fotografisanje. Poželjno je oprati auto kako bi se jasno video nedostatak oštećenja, kao i postojanje istih na karoseriji i staklima.

Ukoliko obnavljate polisu, a prethodno niste imali prijavljene štete, fotografisanje nije potrebno.

 Svaka promena na vozilu se mora prijaviti osiguravaču.

Raspitajte se u osiguravajućoj kući da li ostvarujete pravo na BONUS, tj. popust, ukoliko niste imali prijavljenih šteta. Imajte na umu da, ukoliko ste imali štete, sledeće godine prilikom osiguranja plaćate MALUS, tj. određeni procenat za koji je premija veća.

 

PROCEDURA ZA PRIJAVU ŠTETE:

Nezgodu ili štetni događaj odmah prijavite nadležnom organu policije  i navedite koje su vam stvari uništene, odnosno nestale prilikom nastanka istog. Potom prijavite štetu u vašoj odabranoj osiguravajućoj kući, u roku od tri dana. Potrebno je prikazati:

 • vozačku i saobraćajnu dozvolu;

 •ključeva vozila (ako prijavljujete krađu).

 Sve ostale potrebne informacije daće vam službenici osiguranja,i obaviti procenu, obračun i isplatu štete.

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više