Facebook-u
Twitter-u
Vozač sleteo s puta dok je koristio touchscreen, sudija ga kaznio i otvorio Pandorinu kutiju

Auto-industrija bi zbog ovog mogla da se suoči sa ozbiljnim problemom.

Nemački sud je kaznio vozača koji je svojim Tesla Modelom 3 sleteo sa puta i udario u drvo, jer je u trenutku udesa podešavao komande brisača na centralnom ekranu osetljivom na dodir.

Naime, sud u Karlsrueu je doneo odluku da je vozač kriv jer je "koristio elektronski uređaj tokom vožnje", što nije dozvoljeno, bez obzira na to što se radi o uređaju koji je fabrički ugrađen u vozilo a ne o smartfonu, piše Ad.nl.

Nemac će morati da plati kaznu od 200 evra, a dobio je i zabranju upravljanja automobilom u trajanju od mesec dana. Sreća u nesreći je da u udesu niko nije povređen.

Ovaj incident je, međutim, otvorio jedno mnogo značajnije pitanje i najavio ozbiljan problem sa kojim bi u budućnosti mogli da budu suočeni vozači, ne samo u Nemačkoj.

Odluka suda znači da je svaki vozač koji tokom vožnje koristi touchscreen, pa čak i ako su u pitanju nužna podešavanja, poput brzine rada brisača, u prekršaju.

Problem je utoliko veći što sve više savemenih automobila ima velike ekrane osetljive na dodir preko kojih se vrše brojna podešavanja u vozilu.

Od audio-sistema, preko svetala i grejanja, pa do klima-uređaja – u modelima kao što su električni automobili marke Tesla, ali i mnogi drugi, za sva ova podešava vozač mora da koristi centralni touchscreen.

To često podrazumeva skretanje pogleda sa puta i na nekoliko sekundi, pa i duže, što može da bude izuzetno opasno, ali i da se završi tragično.

Proizvođači automobila, koji zdušno forsiraju trend ugradnje ekrana osetljivih na dodir i smeštanje većine funkcija i komandi na njih, za sada nisu zvanično komentarisali odluku suda u Nemačkoj.

Međutim, ako ova odluka posluži kao primer za sve slične slučajeve u budućnosti, automobilska industrija će se naći u problemu.

Jedan od načina da se ovaj problem prevaziće biće i veća upotreba glasnovnih komandi u automobilu, ali je pitanje koliko će one biti pouzdane i da li će moći da zamene baš sva podešavanja koja se sada vrše preko ekrana osetljivih na dodir.

Izvor: b92.net

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
30°C
Vazdušni pritisak: 1017 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSZ
Brzina vetra: 9 km/h
2024-07-21
31°C
2024-07-22
31°C
2024-07-23
31°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više