Štampa
Vozač sleteo s puta dok je koristio touchscreen, sudija ga kaznio i otvorio Pandorinu kutiju

Auto-industrija bi zbog ovog mogla da se suoči sa ozbiljnim problemom.

Nemački sud je kaznio vozača koji je svojim Tesla Modelom 3 sleteo sa puta i udario u drvo, jer je u trenutku udesa podešavao komande brisača na centralnom ekranu osetljivom na dodir.

Naime, sud u Karlsrueu je doneo odluku da je vozač kriv jer je "koristio elektronski uređaj tokom vožnje", što nije dozvoljeno, bez obzira na to što se radi o uređaju koji je fabrički ugrađen u vozilo a ne o smartfonu, piše Ad.nl.

Nemac će morati da plati kaznu od 200 evra, a dobio je i zabranju upravljanja automobilom u trajanju od mesec dana. Sreća u nesreći je da u udesu niko nije povređen.

Ovaj incident je, međutim, otvorio jedno mnogo značajnije pitanje i najavio ozbiljan problem sa kojim bi u budućnosti mogli da budu suočeni vozači, ne samo u Nemačkoj.

Odluka suda znači da je svaki vozač koji tokom vožnje koristi touchscreen, pa čak i ako su u pitanju nužna podešavanja, poput brzine rada brisača, u prekršaju.

Problem je utoliko veći što sve više savemenih automobila ima velike ekrane osetljive na dodir preko kojih se vrše brojna podešavanja u vozilu.

Od audio-sistema, preko svetala i grejanja, pa do klima-uređaja – u modelima kao što su električni automobili marke Tesla, ali i mnogi drugi, za sva ova podešava vozač mora da koristi centralni touchscreen.

To često podrazumeva skretanje pogleda sa puta i na nekoliko sekundi, pa i duže, što može da bude izuzetno opasno, ali i da se završi tragično.

Proizvođači automobila, koji zdušno forsiraju trend ugradnje ekrana osetljivih na dodir i smeštanje većine funkcija i komandi na njih, za sada nisu zvanično komentarisali odluku suda u Nemačkoj.

Međutim, ako ova odluka posluži kao primer za sve slične slučajeve u budućnosti, automobilska industrija će se naći u problemu.

Jedan od načina da se ovaj problem prevaziće biće i veća upotreba glasnovnih komandi u automobilu, ali je pitanje koliko će one biti pouzdane i da li će moći da zamene baš sva podešavanja koja se sada vrše preko ekrana osetljivih na dodir.

Izvor: b92.net

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više