Facebook-u
Twitter-u
Saobracajna policija

U predlogu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja za neke prekršaje predviđaju se maksimalne kazne od čak 120.000 dinara, pišu Večernje novosti. Između ostalog, strogo će se kažnjavati vožnja male dece bez odgovarajućeg sedišta i upravljanje pod uticajem alkohola.

Ukoliko 1. januara stupi na snagu novi zakon, vozači koji budu pravili najteže prekršaje moraće duboko da zavuku ruku u džep.

Tako je astronomska kazna za naše uslove - u visini od 120.000 dinara - predviđena za veliki broj prekršaja, pa će toliko novca morati da pripremi svako ko, na primer, vozi dete niže od 135 centimetara bez atestiranog dečijeg sedišta.

Zakonodavac je za ovako represivnom kaznom morao da posegne jer mnogobrojne edukativne akcije i upozorenja nadležnih nisu dali očekivane efekte.

"U 2015. je poginulo četrnaestoro dece. Desetoro u automobilu kao putnici. Voleo bih da nijedan roditelj ne plati ovakvu kaznu", kaže za Novosti Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.

Sa 120.000 dinara biće kažnjen i vozač koji prevozi dete mlađe od 12 godina na mestu gde to nije dozvoljeno - na prednjem sedištu. Toliko će morati da plate i svi koji upravljaju vozilom, a nemaju izdatu vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju ili im je dozvola oduzeta zbog nesavesnog i nepropisnog upravljanja.

Isti iznos plaća i vozač čije je auto isključen iz saobraćaja, a on bude zatečen u upravljanju tim vozilom za vreme zabrane.

Navedena, najviša novčana kazna predviđena je i za one koji upravljaju vozilom a u krvi imaju nedozvoljenu količinu alkohola između 1,20 i 2,00 promila.

Toliko će platiti i onaj koji nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom, ali i instruktori vožnje prilikom obuke kao i kandidat ukoliko se nađe na ovom nivou alkoholisanosti. Skoro hiljadu evra platiće i vozači koji odbiju da se podvrgnu utvrđivanju prisustva alkohola ili psihoaktivnih supstanci u organizmu.

Vozači koji prekorače brzinu u naselju za više od 70 kilometara na čas platiće, takođe, 120.000 dinara, baš kao i oni koji voze van naselja više od 80 kilometara na čas u odnosu na dozvoljenu brzinu.

Toliko će morati da izdvoje i vozači koji se u zoni usporenog saobraćaja kreću nedozvoljenom brzinom za više od 50 kilometara na čas, zatim oni koji se u zoni škole ili u zoni "30" kreću brzinom koja je za preko 60 kilometara na čas veća od dozvoljene.

 

 

Blaže sankcije

Za razliku od prethodnog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je kažnjavao vožnju ili zaustavljanje u zaustavnoj traci autoputa sa 120.000 dinara, sada je ova kazna smanjena. Naime, ocenjeno je da se radi o blažem prekršaju, pa je predložena kazna od 6.000 dinara.

 

Drastično je pooštrena i kazna za obilaženje drugog vozila koje se zaustavilo na pešačkom prelazu radi propuštanja pešaka. I ovaj prekršaj naplaćivaće se 120.000 dinara.

"Debelo" će biti sankcionisan i vozač koji ne zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje jedan pešak, kada mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom ovlašćenog službenog lica signalizirano da treba da propusti pešaka.

Najveća kazna predviđena je i za one koji se ne zaustave pred prelazom puta preko železničke pruge, ako je rampa spuštena ili je počela da se spušta.

I oni koji "zaborave" da uključe farove moraće da izbroje 120.000 dinara.

Toliko će morati da pripremi i vozač koji - kao učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je neko povređen ili poginuo, ili je nastala velika materijalna šteta - nije zaustavio vozilo.

Pored 120.000 dinara izriče se i kazna od 14 kaznenih poena, a u slučaju da vozač upravlja vozilom bez ijedne položene kategorije i ako odbije da se podvrgne alko ili testu na psihoaktivne supstance, obavezno mu se oduzima i vozilo!

Zimske gume

Ukoliko vozilo od 1. novembra do 1. aprila ne bude imalo zimske gume sa šarom od najmanje četiri milimetra - a ako na putu ima snega i leda - vozač će biti kažnjen od 6.000 do 20.000 dinara. Ukoliko je vlasnik vozila pravno lice, kazna je u rasponu od 100.000 do 800.000 dinara.

Izvor: Novosti

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
26°C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 3 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 9 km/h
2024-06-28
29°C
2024-06-29
32°C
2024-06-30
35°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više