Facebook-u
Twitter-u

Ovako bi mogao da glasi naslov svake četvrte vesti koju objavimo o saobraćajnim nesrećama. Jer, upravo je telefon jedan od najvećih uzročnika tragedija u saobraćaju.

Neodgovorna upotreba mobilnog telefona tokom vožnje jedan je od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Istraživanja pokazuju da telefoniranje tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode četiri puta, a čitanje i pisanje poruka čak osam.

Ako vozite samo 50 km/h, u jednoj sekundi pređete 14 metara. Potrebno vam je dve sekunde da spustite pogled kada vam stigne poruka, što znači da pređete 28 metara gledajući u telefon umesto kuda vozite.

Kako je poznato da Srbi uglavnom voze brže od 50 km/h, jasno je da je rizik od nesreće još veći.

Takođe, vozač koji tokom vožnje koristi mobilni telefon ponaša se kao da je pod dejstvom alkohola od 0,8 mg/ml, reaguje sporije i ne registruje detalje u saobraćaju.

Međutim, kada do nesreće dođe, niko ne želi da prizna da je gledao u telefon.

Damir Okanović

– Upravo zbog toga mi nemamo zvaničnu statistiku koja bi pokazala koliko je saobraćajnih nezgoda izazvano zbog gledanja u telefon. Nezvanični podaci, ipak, pokazuju, da je svaka četvrta saobraćajna nesreća posledica telefoniranja – kaže Damir Okanović direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Saobraćajna policija dobila je novu opremu, pa se od večeras pooštrava kontrola vozača. I najmanje prekoračenje brzine biće sankcionisano. Pitanje je, ipak, kako sankcionisati one koji kucaju poruku dok voze jer policija to ne vidi.

Najbolje bi bilo kada bi ljudi shvatili da nema te poruke koja ne može sačekati da se parkiraju i pročitaju je. U suprotnom, rizikuju svoj i tuđi život – kaže Okanović.

Izvor: telegraf.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
-0°C
Vazdušni pritisak: 1023 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 13 km/h
2023-12-07
3°C
2023-12-08
5°C
2023-12-09
4°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više