Facebook-u
Twitter-u
Kako da smanjite rizik od koronavirusa u automobilu

Iako je opšta direktiva ovih dana da ostanemo kod kuće, mnogi od nas su prinuđeni da svakodnevno koriste svoj automobil, bilo da idu na posao ili u nabavku.

Pandemija koronavirusa stavila je čitavo čovečanstvo pred možda najteži izazov do sada.

Osim društvenog distanciranja, kao jedna od najvažnijih mera za sprečavanje širenja zaraze ističe se pravilno održavanje higijene ruku, ali i dezinfekcija površina koje često dodirujemo, a koje mogu da budu kontaminirane ovim virusom.

Među potencijalno opasnim površinama sa kojma smo svakodnevno u kontaktu su i pojedini delovi spoljašnjosti i unutrašnjosti naših automobila.

Kako se koronavirus unosi u automobil?

Putnička kabina vašeg vozila može da se kontaminira virusom na više načina.

Jedan je da se prenese dodirom na neku od površina koje stalno dodirujemo (volan, ručica menjača, razni prekidači...) nakon što smo, na primer, prethodno koristili kontaminirana kolica u prodavnici ili dodirnuli kvaku dok smo otvarali vrata apoteke.

Drugi način je da ga je u unutrašnjost unela zaražena osoba koja se vozila u automobilu - bilo da ga je kapljičnim putem prenela na neku od površina vozilia ili izdisanjem u vazduh u putničkoj kabini.

Unutrašnjost automobila je obložena različitim materijalima - od plastike i tkanine, preko gumificiranih delova i kože, pa do metala i drveta.

Neke studije koje su do sada sprovedene pokazuju da koronavirus može opstati u vazduhu u unutrašnjosti automobila i do tri sata, dok se na plastičnim i površinama od nerđajućeg čelika može zadržati 2-3 dana.

Sa druge strane, ranije studije sprovedene u vreme srodnog SARS virusa su pokazale da je taj virus opstajao na materijalima kao što su metal, staklo ili plastika čak i do devet dana.

Opremite se odgovarajućim sredstvima za deznfekciju

Iako se površine automobila lako kontaminiraju, a koronavirus ima tendenciju da se na njima zadrži kraće ili duže vreme, dobra vest je da se unutrašnjost vozila relativno jednostavno može dezinfikovati i na taj način ubiti virus.

Za početak, možemo da učinimo sve što je u našoj moći da virus uopšte ne dospe u putničku kabinu. Za to je potrebno dezinfikovati ruke pre ulaska u automobil. Da bi nam to pošlo za rukom, pre dodira spoljašnjosti vrata potrebno je najpre dezinfikovati kvaku.

Ako je unutrašnjost vašeg vozila ipak kontaminirana, nije smak sveta - ukoliko pažljivo očistite površine koje ste dodirivali neopranim rukama, smanjićete mogućnost opstanka virusa na minimum.

Iako stručnjaci preporučuju razna sredstva kada je u pitanju dezinfekcija ruku ili vašeg doma, kod čišćenja površina u automobilu treba biti oprezan kako ne biste trajno oštetili neke osetljive materijale.

Za čišćenje većine površina, poput volana, ručice menjača i ručne kočnice, ili raznih dugmića i prekidača, preporučuju se vlažne maramice koje imaju dezinfekciono dejstvo.

One su svakako manje agresivne kada su u pitanju osetljivi materijali u vozilu nego 70-procentni alkohol ili gelovi za suvo pranje ruku na bazi alkohola. Najbolje bi bilo koristiti specijalne vlažne maramice koje su namenjene upravo čišćenju unutrašnjosti automobila.

Pre čišćenja, proverite na ambalaži da li postoje ogranićenja u pogledu nekih površina, poput kože ili gumificiranih delova.

Alternativa maramicama su deterdžent za pranje automobila i voda.

Stručnjaci savetuju da se prilikom čišćenja posebna pažnja obrati na volan, pošto se na njemu zadržava najviše mikroorganizama. Pritom, nije dovoljno da očistite samo obod upravljača, već i sve prevoje i spojeve sa njegovim kracima, frontalnu centralnu površinu, ali i komande brisača i ručicu pokazivača pravca.

Savremeni automobili imaju multifunkcionalne volane sa brojnim dugmićima i prorezima između njih, koji su takođe veoma pogodni za zadržavanje virusa, pa i tu treba biti detaljan prilikom čišćenja.

Kada završite sa "najvećim kliconošom" u automobilu, pređite na komande audio sistema ili multimedijalnog uređaja i digitalnih ekrana, a zatim i na komande klima-uređaja.

Ne zaboravite ručicu menjača i ručne kočnice, držače za čaše, ali ni komande elektropodizača prozora u vratima i, što je posebno važno, unutrašnje kvake.

Na kraju možete da prebrišete i ostale površine na komandnoj tabli, koje možda niste, ali možda i jeste nehotice dodirnuli prljavim rukama.

Sa staklenim površinama je situacija nešto jednostavnija, pošto tu možete da koristite i alkohol i druga agresivnija dezinfekciona sredstva. Nakon dezinfekcije, kontaminirane maramice i krpe pažljivo odložite u kesu koju ćete zatim svezati i staviti u kantu za otpatke.

Šta od sredstava treba izbegavati

Stručnjaci ističu da nisu sva dezinfekciona sredstva prilagođenja korišćenju u automobilima.

Prilikom čišćenja površina u putničkoj kabini nikako ne treba koristiti razne izbeljivače ili hidrogen, jer ova sredstva pored virusa mogu uništiti i enterijer vašeg automobila.

Takođe, ni pod kakvim okolnostima ne čistite unutrašnjost vozila proizvodima na bazi amonijaka.

Da biste izbegli oštećenje ekrana osetljivog na dodir, odnosno finog zaštitnog premaza koji ga prekriva, nemojte dezinfikovati "touchscreen" sredstvom koje inače koristite za prozore automobila.

Obratite pažnju i na spoljašnjost vozila

Kada je reč o dezinfekciji spoljnih površina, stvari su nešto jednostavnije. Potrebno je očistiti one elemente koje neizostavno morate da dotaknete rukama ako koristite automobil.

To su pre svega kvake na vratima, ali i površine uz gornje ivice vrata i prozora koje neretko nehotice dodirujemo prilikom ulaska i izlaska a da toga nismo ni svesni.

Ne zaboravite kontakt površine na vratima gepeka, bez obzira da li na njima imate ručicu za otvaranje ili se prtljažnik otvara komandom iz kabine - u svakom slučaju ćete doticati taj deo prilikom zatvaranja gepeka.

Na kraju, obratite pažnju i na poklopac rezervoara ukoliko ovih dana dosipate gorivo, a pri korišćenju aparata za dopunu goriva koristite jednokratne providne rukavice kojima su snabdevene gotovo sve benzinske pumpe. Nakon sipanja goriva i plaćanja dobro dezinfikujte ruke - po mogućstvu pre ulaska u vozilo.

Oprez prilikom vožnje taksijem i drugim automobilima koje koristi više osoba

Što više osoba vozi jedan isti automobil ili se samo prevozi u njemu, mogućnost kontaminacije a samim tim i zaraze je znatno veća.

Ukoliko koristimo taksi, preporučuje se da se u njemu vozi samo jedan putnik koji će sedeti na zadnjoj klupi vozila, dijagonalno od vozača - kako bi se zadržala maksimalna moguća distanca u datim uslovima.

Verbalnu komunikaciju treba svesti na minimum, jer se kapljične infekcije prenose i glasnim razgovorom putem sitnih čestica pljuvačke. Zaštitne maske ili neki drugi vid prekrivanja usta i nosa (šal, marama, priručna maska...) su obavezni, kako kod vozača tako i kod putnika.

Putnik bi trebalo da izbegava dodirivanje površina u taksiju, osim najnužnijih kontakata prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Pored toga, nikako ne dodirujte lice dok se vozite taksijem.

Apelujemo na putnike da ne koriste taksi ukoliko imaju simptome koronavirusa.

Sa svoje strane, vozači taksija trebalo bi da češće dezinfikuju spoljne i unutrašnje kvake i rukohvate u automobilu, a najbolje bi bilo da to urade nakon izlaska svake mušterije.

Takođe, treba da iskoriste svaku priliku između dve vožnje da širom otvore prozore ili vrata i provetre putničku kabinu. Na taj način će od infekcije zaštiti pre svega sebe, a samim tim i svoju porodicu, ali i mušterije.

Češće dezinfikovanje unutrašnjosti treba da praktikuju i vozači službenih vozila.

Vožnja sredstvima javnog prevoza

Nemaju svi mogućnost i luksuz da za odlazak na posao koriste sopstveni automobil. Mnogi od nas ovih dana su prinuđeni da se voze gradskim autobusima ili kolektivnim prevozom koje obezbeđuje poslodavac.

Većina saveta iznetih u prethodnom pasusu važi i u slučaju vožnje autobusom. Nosite maske, držite maksimalnu moguću distancu od drugih putnika i dodirujte površine u autobusu samo kada morate.

Poželjno bi bilo nositi i zaštitne rukavice ako ih imate ili bilo kakve druge koje će sprečiti direktan kontakt kože vaših ruku i unutrašnjosti autobusa.

Ukoliko ih nemate, dezinfikujte ruke alkoholom ili gelom za suvo pranje ruku kada izađete iz vozila, a svakako dobro operite ruke sapunom (uz minimalno sapunjanje od 20 sekundi) kada dođete kući ili na posao.

Izvor: b92.net

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
30°C
Vazdušni pritisak: 1017 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSZ
Brzina vetra: 9 km/h
2024-07-21
31°C
2024-07-22
31°C
2024-07-23
31°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više