Facebook-u
Twitter-u
Kako da operete svoj auto kao profesionalac?

Automobil se ne može savršeno oprati "na brzaka"...

Potpuno čist automobil svakako pričinjava zadovoljstvo vozaču. To je, međutim, teško postići "na brzaka".

Pranje u nekoj od brojnih perionica često samo spere prašinu, dok je za pravo pranje i čišće ipak potrebno malo više vrememna i strpljenja. Takođe, izborom lošijih sredstava za pranje i četaka možete čak i oštetiti farbu vašeg automobila.

Zato, ako vam se ne daju pare za temeljeno i profesionalno pranje i čišćenje, pratite ovih 12 jednostavnih koraka kako biste oprali vaš automobil kao pravi profesionalac.

1. Procenite stanje

Utvrdite koliko je vaš automobil zaista prljav pre nego što se bacite na crevo, kofu, krpe i šampone i detrdžente. Utvrdite da li su kola prljava od blata, samo od prašine, ili možda ima i ostataka soli sa puteva još od zime.

Možda vam ceo "arsenal" kozmetike uopšte neće biti potreban. Za stariji automobil biste možda mogli da upotrebite i neko sredstvo za popunjavanje ogrebotina i vosak za poliranje, dok vam za noviji sa "zdravijom" farbom sve to neće biti potrebno.

2. Čitajte etikete

Pre upotrebe različitih preparata za čišćenje, pročitajte etikete i dobro se upoznajte sa time za šta koji služi i na koji način se primenjuje. Pogrešan proizvod može da ošteti farbu karoserije, kao i plastične delove unutra i spolja.

Ako ste u neouimici oko izbora pravog preparata za čišćenje i pranje, uvek uzmite onaj koji je najblaži.

3. Sistem tri kante

Sistem tri kante podrazumeva da se u jednoj nalazi čista voda u kojoj je rastvoren šampon za pranje automobila. U drugoj kanti se nalazi samo čista voda, i ona služi za ispiranje krpe nakon nanošenja sapunice na auto. U trećoj kanti se takođe nalazi voda sa sapunicom, ali ona služi samo za pranje točkova koji su, obično, i najprljaviji.

4. Prvo točkovi

Prvo operite točkove. Potrudite se da vode i sapunice ne ostane na gumama, kako ih one kasnije ne bi bacale na opranu karoseriju.

 

5. Operite farove

Farovi sa vremenom stare i žute, pa ih potrebno posebno održavati. Operite ih preparatom za pranje farova. Ako primenjujete zaštitni sloj za farove, koristite farbarsku traku da zamaskirate ostale površine oko njih.

6. "Glavno" pranje

Prvo dobro isperite auto, kako biste uklonili najveći deo prljavštine i prašine sa karoserije.

Nanesite sapunicu iz prve kante. Zatim osušite auto mekanom (mikrofiber) krpom, pre nego što pređete na ostale korake.

7. Operite prozore

Korišćenje odgovarajućih proizvoda i ovde je veoma važno. Ne koristite sredstva za pranje kućnih prozora, već isključivo ona namnjena pranju prozora automobila.

8. Pripremite podlogu

Iako je auto sada opran, sva prljavština sa njega nije uklonjena. To ćete lako uočiti kada polako pređete dlanom preko površine karoserije. Za to će vam biti potrebne namenske glinene pločice, koje uklanjaju zaostalu prljavštinu i stari vosak sa karoserije.

9. "Popravite" ogrebotine

Manje i pliće ogrebotine mogu se sanirati ispunjavanjem voskom. Ako to ne uspe, postoji više različitih preparata za ogrebotine.

Dublje ogrebotine će, možda, zahtevati i malo farbarskih radova. Zato služe olovke za korekciju ogrebotina. Međutim, ukoliko je farba automobila izbledela, razlika u boji može biti uočljiva. (Ovde postoji i mogućnost naručivnja specifične nijanse farbe, koji udređene farbar mogu da naprave.)

10. Poliranje

Opran i osušen automobil možete da ispolirate do visokog sjaja. Ovaj korak nije obavezan, a poliranje se može uraditi ručno ili mašinski (kod mašinskog je preporučljivo da poliranje obavlja neko ko je za to obučen).

11. Voskiranje

Osim što i sam doprinosi sjaju automobila, vosak mu dodaje još jedan zaštitni sloj koji štit farbu od UV zraka i izbleđivanja. Vosak, takođe, štiti i od korozije i ptičijeg izmeta. Može se koristiti i polimerski vosak, koji je lakši za nanošenje.

12. Održavajete čistoću i sjaj

Nije loše da u gepeku uvek imate sprej za čišćenje i čistu mikrofiber krpu, kako biste vaš auto mogli da održavate čistim i sjajnim do sledećeg veliko pranja.

Ovakav sprej je idelan za uklanjanje prašine, ptičijeg izmeta i manje prljavštine, a redovno održavanje čistoće će sledeće veliko pranje i voskiranje učiniti lakšim.

Izvor: telegraf.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku kaskooriguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije kaskoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@kaskoosiguranje.info. Hvala.

Vremenske prilike

Srbija

Danas
26°C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 3 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 9 km/h
2024-06-28
29°C
2024-06-29
32°C
2024-06-30
35°C
UV INDEX

Auto MG

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

Kalkulator putarine

It Dream Solution

Adver City

Radio City

Scroll to top

Na sajtu kaskoosiguranje.info koristimo funkcionalne cookie-je i spoljne skripte kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Saznajte više